You Are Reading

13

.: Petua Study Law :.

Izzatie Natasha Tuesday, January 4, 2011
Hi guys..!!

How's your day..?? I hope everything was fine.. :)

Bila baca entri kat atas tu cam poyo2 je kan nak bagi Petua Study Law.. (ko ni hebat ke nak bagi petua2 study ni..??!).. Memang saya tak hebat pon.. Niat di hati just nak share je.. Sharing is caring kan.. ;)



Ada sesetengah orang rasa study law ni senang.. "Baca je la.." Oh no..!! Sebenarnya ia tidak semudah yang disangka.. Mana tak nya, nak kena khatam semua buku yang 'nipis' tak boleh blah, nak nak faham semua akta, nak hafal semua kes.. Tu pun belum sure boleh score.. Kalau tersalah apply kes, habis la..

kitab2 yang menggunung.. "motif buku juris atas sekali..??!"

antara akta2 yang perlu difahami..

kes yang melambak2.. -.-!


Tapi tidak mengapa.. Bak kata pepatah, nak seribu daya, tak nak seribu dalih.. Alang2 menyeluk pekasam.. (ala.. dah start nak merepek dah ni.. -,-!) Because of saya just nak share petua, let's straight to the point..

Antara petua yang saya amalkan..

1. Niat >> pasang niat awal2 nak gi fac sebab nak belajar.. Bukan sebab nak jumpa bf/gf, nak gosip dengan kawan2 atau nak makan dadih kat kafe.. (oopss.. my fav..!! dadih kat cafe sangat sedap ok..!! :)).. Semua tu fikir kemudian..

2. Pay attention time lectures and tutorials.. Take note apa yang patut sebab tak semua benda yang lecturer ajar time class ada kat slides or notes dalam SPIN (bagi students UKM..)..

nota law of the sea saya time class..


3. Malu bertanya sesat jalan.. Kalau tak faham terus tanya lecturer atau kawan2 yang boleh dipercayai dan diyakini.. Jangan pendam lama2, nanti dah nak exam baru terkial2 nak faham..

4. Buat nota ringkas atau mind map.. So, senang nak refer bila nak exam nanti.. Tak perlu buka kitab2 yang tebal tu..

nota law of the sea yang telah 'diupgrade'..


5. Get familiar with all cases ( facts of the case, main issue, judgment made by the judge, principles of the case, the application of the case..) and provisions.. Bila dah familiar, barulah boleh senyum time jawab exam.. :)

6. Group discussion >> penting sebab nak make sure apa yang kita faham tu betul.. Extra bonus: boleh dapat tips atau info daripada kawan2..

"Fatin, malay reserve land kat Malaysia ni tak sama dengan native land kat Aussie kan.."


7. Rajin jumpa lecturer (especially time dah nak exam..).. Untung2 boleh dapat 'hint' untuk exam.. ;)

8. Buat analisis tentang past year's questions (PYQ).. So boleh fokus nak baca apa.. Analisis at least 3 sets of PYQ for all subjects..

9. Make sure dah hafal semua yang patut at least 12 hours befofe seat for the exam.. Saya suka go through at least 3 times for every subject.. Bila dah baca 3 kali, baru hati tenang.. Kalau tidak tenang juga, saya akan tidur sambil hug buku (dengan harapan ilmu akan diserap..haha..)..

tengah hafal kes a day b4 exam.. ;)


10. Tawakal dan berdoa kepada yang Maha Esa setelah berikhtiar dan berusaha..

Kalau you all ada petua lain, sila la share sama2 ye.. Tak rugi kalau korang share sebab korang dah membantu saya dan law studets yang lain untuk study dengan lebih efektif.. Good luck and all the best to all.. Selamat mencuba.. :)

Full of love,

Izzatie Natasha..

13 comments:

Hajarul Falenna said...

woi terbaik dari ladang weyh.haha.thanks sya!!!yg aku suka jgn pasang niat gi fak nk jmpa bf/gf.haha...ko xpe, dlm keta time nk g fak dh jmpa.haha..

Izzatie Natasha said...

haha.. jmpe je dlm kete.. niat nak gi blaja.. poyo x..?? ;P

Hajarul Falenna said...

ok lah tuh.dlm keta tuh betolkan niat sesama..jom gi date kat fak.hahaha

Izzatie Natasha said...

haha.. mcm2.. yg pntg kne rse enjoy je.. no tension2 (even kdg2 cm tension gk kn..) :)

.b.e.d.d.y. said...

kau memang inspirasi dowh!

Izzatie Natasha said...

xde manenye beddy oii.. aku juz share je.. ntah2 org laen ade lg byk petua.. huhu~

Redbloodsnow said...

OOOO LAW STUDENT RUPERNYA DIA. BEST AH. LEH JD PEGUAM NIH..BEST BEST...HEHE

Izzatie Natasha said...

haha.. bru 3rd year.. jauh lagi perjalanan.. ;)

Beyta said...

hurm ???? untok law je ke ???

Izzatie Natasha said...

beyta: saya tau pasal law je la.. huhu~ sorry.. awak student pe..??

Alisya said...

wow.law...gud luck yer..

Izzatie Natasha said...

Alisya: Tq dear.. :) good luck to u too~

dhiya said...

hye .. i'm a law student , i rasa tips ni berguna for me and may be for my friends too .. so nak share kat tumblr bole ? i'll promote ur blog :)thanks ..

Sponsored By

 
Copyright 2010 Dealova Lover
Dealova Pink Blogger template Installed by ARC™